Ελαιοπαραγωγός με χρυσές διακρίσεις και διεθνείς πρωτιές είναι ο Αργύρης Προμοίρας. Τα τελευταία έξι – επτά χρόνια στράφηκε στην ελαιοπαραγωγή παρά το γεγονός ότι δεν κατάγεται από αγροτική οικογένεια, ωστόσο, κατάλαβε, όπως λέει, ότι αυτή η δουλειά «του ταιριάζει».
Λάδι με τρούφα κι αρωματικά
«Αγαπώ πάρα πολύ τα δένδρα, αγαπώ τη δουλειά που κάνω και κάθε χρόνο προσπαθώ να έχω ποιοτικό ελαιόλαδο» δηλώνει και μιλά με καμάρι για τη διάκριση που πέτυχε πέρσι στο Βερολίνο, ένα χρυσό μετάλλιο, αλλά και φέτος -μια ακόμη χρυσή χρονιά με τη δική του «πατέντα», λάδι με τρούφα κι αρωματικά. «Μια δική μου πατέντα , η οποία ανάμεσα σε Ισπανικές τρούφες με λάδια πήρε platinum μετάλλιο. Το λάδι μας πάλι πήρε χρυσό και στον Καναδά σε έναν ακόμη πιο μεγάλο διεθνή διαγωνισμό με τη συμμετοχή ελαιολάδων από όλο τον κόσμο πήραμε το χρυσό μετάλλιο» δηλώνει.
Όπως είναι φυσικό η διάκρισή τού χάρισε μια μεγάλη ικανοποίηση. «Το λάδι της περιοχής είναι ιδιαίτερο γιατί τα δένδρα είναι κοντά στη θάλασσα και το κλίμα βοηθάει πάρα πολύ να βγαίνει ένα ποιοτικό λάδι» εξηγεί και προσθέτει: «Τόσα χρόνια ακούγαμε: Λάδι Κρήτης, Λάδι Πελοποννήσου κ.α.. Βγάλαμε το δικό μας λάδι, το λάδι της περιοχής μας, όπως τόσα χρόνια κάνει η περιοχή μας, τα οποία επίσης είναι βραβευμένα. Λάδι με διεθνείς διακρίσεις, όπως το λάδι της Μαρώνειας και το λάδι της Μάκρης. Πετύχαμε να κάνουμε τον κόσμο να αναρωτιέται πού είναι αυτές οι περιοχές που βγάζουν τόσο εξαιρετικό λάδι;»
Βλέπει με χαρά να αυξάνεται το ενδιαφέρον των νέων να ασχοληθούν με την ελαιοπαραγωγή. «Συνέχεια φυτεύονται καινούργια δένδρα, στην Αλεξανδρούπολη , στη Μαρώνεια και στην Ξάνθη. Έχουν ανοίξει καινούργια ελαιοτριβεία στα Άβδηρα, στην Ξάνθη, πράγμα που μαρτυρά ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Στράφηκε πολύς κόσμος στην ελαιοκαλλιέργεια» λέει μην κρύβοντας την ικανοποίησή του. Επίσης, προσθέτει ότι: «Βάζουν κι άλλα δένδρα, όχι μόνο ελιές, αλλά και ακτινίδια, είναι μια παραγωγή που φεύγει όλη στο εξωτερικό. Οι πιο πολλοί παραγωγοί είναι νέοι γιατί είδαν ότι μπορούν να διασφαλίσουν το μέλλον τους και τη ζωή τους».
Έχοντας μια πλήρη εικόνα για την δραστηριότητα της περιοχής καθώς είναι γενικός γραμματέας των ντόπιων παραγωγών υποστηρίζει ότι σημειώνεται μια «στροφή» προς τη γη, λόγω του δύσκολου καιρού, της κρίσης, των ζητημάτων υγείας. « Όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο έχουν «συνωμοτήσει» ώστε να σημειώνεται μια στροφή στη γη. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι είναι νέα παιδιά σαν κι εμένα» λέει.
Τέλος, προτρέπει την πολιτεία να βοηθήσει ώστε στα προγράμματα που βγαίνουν για τους αγρότες να είναι πιο εύκολες οι διαδικασίες. «Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες , μερικοί νέοι ζορίζονται και τα παρατάνε. Θα μπορούσε να δώσει κίνητρα σε νέους ανθρώπους ώστε να ασχοληθούν με τη γη. Υπάρχουν κομμάτια γης αναξιοποίητα, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διανομής αγροτεμαχίων, αλλά ο κόσμος δεν γνωρίζει, να υπάρχει σωστή ενημέρωση γιατί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν χωράφια, θέλουν να καλλιεργήσουν, αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν. Θα μπορούσε να δοθούν και δάνεια στους νέους αγρότες, είναι μια βοήθεια. Γιατί έχει όντως γυρίσει κόσμος στην ύπαιθρο».
Όπως λέει ο πολύ δραστήριος ελαιοπαραγωγός: « Η ύπαιθρος αρχίζει και ζωντανεύει. Κάνουν οικογένειες , γεννιούνται παιδιά. Τα σχολεία λειτουργούν με πιο πολλά παιδιά. Η ύπαιθρος αρχίζει να ξανα-ζωτανεύει πρέπει να δοθούν κίνητρα για να ενισχυθεί η επιστροφή και να επιτευχθεί το καλύτερο».
Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου
Ακούστε εδώ:
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου